De ce să te faci profesor?

Priviţi acest reportaj făcut de Digi24:

Mă întreb de fiecare dată când văd astfel de exemple din sistemul nostru de învăţământ (remember her?) de ce ar alege cineva să facă o astfel de meserie dacă nu au chemare pentru ea.

Din punctul meu de vedere, educarea copiilor ar trebui să fie, la fel ca şi predicarea unei religii, ceva de care eşti atras, ceva ce nu este pentru oricine. Este o meserie ce necesită multă răbdare, înţelegere, abilităţi de comunicare foarte bine puse la punct şi multe alte elemente necesare interacţiunii cu un număr mare de copii.

În plus, aşa cum bine ştim, salariile din sistemul românesc de învăţământ sunt mici, foarte mici chiar. Astfel, nu putem vorbi despre o alegere pur financiară, aşa cum putem spune despre cei ce aleg să se facă preoţi fără o chemare spirituală. Da, există meditaţii, dar alea se dau în general la liceu. Da, există şi cadouri, dar în general sunt de valoare mică şi nu ai ce face cu o grămadă de flori sau 10 pachete cu cafea proastă.

Pe de altă parte, programul este accesibil, conform acestui articol, un profesor predă săptămânal 18 ore şi își mai ocupă câteva ore cu ședințe şi activităţi administrative. Diferenţa până la cele 40 de ore săptămânale o petrece acasă, pregătind materialele pentru lecţiile următoare sau corectând lucrări/teze. Apoi, au aproape 4 luni de concediu pe an. Chit că, teoretic, pot fi chemaţi la anumite activităţi cât timp elevii sunt în vacanţă, acest lucru se întâmplă foarte rar.

Aşa că, dacă vrei o meserie nu foarte grea, un program flexibil şi mult concediu, e indicat să te faci profesor. Trebuie doar să te asiguri că partenerul de viaţă produce destul pentru amândoi.

One thought on “De ce să te faci profesor?

  1. Cred că mediul ăsta cât și cel al sănătății atrage cei mai nepregătiți oameni, de aceea profesează și rămân în sistem la stat, pentru că altceva nu știu să facă și acolo nimeni nu îi ia la rost, plus că directorii instituțiilor sunt numiți politic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *