Tu cui dai cei 2%?

Începând cu 2005 românii ce au venituri pot direcţiona 2% din impozit către o organizaţie non-profit sau cult religios.

Din păcate, cred că puţini fac asta pentru că, printre altele, implică puţin efort. În primul rând trebuie să completezi una dintre declaraţiile 200 sau 230 în funcţie de tipul de venit(uri) pe care le ai. După care, trebuie să trimiţi această declaraţie prin poşta cu confirmare de primire sau prin curier la Administraţia Fiscală de care aparții.

Personal, o fac de câţiva ani, pentru că justifică efortul pentru a da o sumă decentă, aş zice eu, unei cauze de care îmi pasă fără a da bani în plus din buzunar.

În primul an în care am folosit redirecţionarea fondurile s-au dus către WWF, apoi către SMURD, când încă nu era cool să faci asta.

Anul trecut am schimbat puţin orientarea şi am redirecţionat cei 2% către RISE. În cazul în care nu ştiţi cine sunt RISE, iată cum se descriu:

RISE Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști. Investigăm crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune.

RISE Project dezvăluie conexiuni ascunse dintre organizații criminale, politicieni și afaceriști – folosind tehnici avansate de investigație și tehnologii de analiza informațiilor. Obținem documente din zone offshore și analizăm volume mari de informatie. Apoi, creăm baze de date și punem cap la cap puzzle-ul pe care ei vor să-l ascundă.

RISE Project nu este doar o platformă de publicare a investigațiilor ci și un program de vizualizare interactivă a intereselor nevăzute din Romania. Este o expunere grafică de persoane, afaceri, litigii și legături – care crește continuu, scoțînd la lumină rețele subterane.

Fac asta pentru că avem nevoie de presă independentă de patroni şi agenţii de publicitate, de cineva care să lucreze pentru noi, oamenii de rând, pe banii noştri. Şi nu, TVR nu se pune.

Dacă vreţi să vă orientaţi către cauze sociale, SamusocialdinRomania se ocupă de oamenii fără adăpost din Bucureşti. Hospice Casa Speranţei oferă o viaţă cât mai bună copiilor ce suferă de boli incurabile şi familiilor acestora. Variante sunt multe, inclusiv BOR.

Indiferent cui îi dai, important e să o faci. De ce? Pentru că e nevoie de bani, nu de rugăciuni, aşa cum face Dorina printr-un comment aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *